=
An overview of new products from the cosmetics industry
Już po raz siódmy odbędzie się w Lublinie EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU (3-11 września). Podczas imprezy będzie można poznać wytwórców różnych ciekawych produktów. Na początku przed Centrum Spotkania Kultur i przed Ratuszem stanie stół spotkań promujący produkty regionalne z Lubelszczyzny. Tegoroczna edycja poświęcona jest kulturze Armenii stąd współpraca z Ambasadą Armenii w Polsce. W Lublinie i Zamościu mieszka duża społeczność armeńska więc kuchnia ormiańska jest częścią wielokulturowej Lubelszczyzny. Należy wspomnieć, że Armenia była pierwszym krajem, który przyjął chrześcijaństwo jako religię państwową i narodową, w roku 301, czyli 12 lat wcześniej niż cesarz rzymski. Dzisiejsza Armenia zachwyca krajobrazami wysokogórskimi, zabytkami oraz gościnnością.
Podczas Festiwalu będzie możliwość poznania różnorodnych dziedzin kultury, od muzyki, obraz, słowo, a także kulinaria. Do Lublina przejadą trzej wybitni szefowie kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Perparim Babalija z Kosowa. Gościem specjalnym będzie Robert Makłowicz, który jako pierwszy zaczął promować w Polsce regionalną kuchnię Lubelszczyzn w swoich Podróżach Kulinarnych.
Podczas konferencji prasowej w warszawskiej KAFE ZIELONY NIEDŹWIEDŹ mieliśmy okazję poznać Pana Ambasadora Armenii, Edgara Ghazaryan'a. Jak również skosztować specjałów lokalnych producentów żywności, w tym piwo z Browaru Zakładowego i piwo biłgorajskie. Mój entuzjazm wzbudziła smakowita pasta na bazie serów z dodatkiem kwiatów maku. Zapraszamy do Lublina we wrześniu!
TAMARA GOTOWICKA
"Całowana przez słońce, kołysana przez fale morza... Lawenda, eksploduje niebieskawym fioletem i niezwykłym zapachem". Rośnie na stokach CONERO, w przepięknym regionie Włoch nad Adriatykiem - w Marche (stąd jej niezwykły kolor przypominający morze i...
Czytaj więcejJest takie miejsce, gdzie czas płynie wolniej. A my w pięknym otoczeniu odnajdziemy wytchnienie. To VINE RESORT & SPA GŁĘBOCZEK na pojezierzu brodnickim (ok. 200 km od Warszawy) nad jeziorem Forbid, którego widok rozpościerał się z mojego apartam...
Czytaj więcejZapraszamy na niezwykle ciekawe warsztaty poświęcone idei kosmetyki naturalnej i zapachom. Podczas spotkania, nie tylko dowiemy się w jaki sposób przygotować kosmetyki, które będą przyjazne skórze, a jednocześnie o pięknym, zniewalającym zapachu, ale...
Czytaj więcejDlaczego wiosna dla każdego pachnie inaczej i o tym, że perfumy można wąchać nawet na brodzie perfumiarza – opowiada Marta Siembab, jedyna senselierka w Polsce. Zapewne wiosna dla każdego pachnie inaczej… Czym pachnie Twoja wiosna? Moja wiosna to z...
Czytaj więcej