Kwas linolowy
INCI: Linoleic Acid
Kwas tłuszczowy omega-6, który skóra wykorzystuje m.in. w ceramidach bariery naskórka; w jednym starym badaniu żel z nim zmniejszał mikrozaskórniki.
Co to jest kwas linolowy?
Kwas linolowy (w składzie: Linoleic Acid) to nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6. Skóra wykorzystuje go m.in. w ceramidach budujących barierę naskórka - w badaniu z 1985 roku w jednym z ceramidów warstwy rogowej kwas linolowy stanowił 41% przyłączonych do niego kwasów tłuszczowych, a w tym samym ceramidzie z zaskórników - 6%. Dużo kwasu linolowego zawierają niektóre oleje roślinne, np. słonecznikowy.
U osób z trądzikiem w lipidach na powierzchni skóry i w zaskórnikach stwierdzano mniej kwasu linolowego (badania z lat 80.). W badaniu z 1998 roku (z losowym przydziałem, podwójnie zaślepionym, z placebo, w układzie naprzemiennym) żel z kwasem linolowym stosowany przez miesiąc zmniejszył wielkość mikrozaskórników o prawie 25%, a w miejscach z placebo nie było zmiany. To pojedyncze, stare badanie żelu, a nie kremu.
Na co uważać?
Kwas linolowy jest zwykle dobrze tolerowany. Krem z nim nie zastąpi leczenia trądziku - przy nasilonych lub utrzymujących się zmianach warto pójść do dermatologa.
W jakich kremach jest kwas linolowy?
W naszej bazie 38 kremów do twarzy ma kwas linolowy w składzie. Przykłady od najtańszych:
- Vitamin E Skin Care, krem do twarzy, intensywnie nawilżający, 100 ml
- Vitamin E Skin Care, krem do twarzy, nawilżający, na noc, 100 ml
- Soraya Beauty Rx, nawilżający krem kojący na dzień i na noc, 50 ml
- Men's Master Professional Men's Master Hydrating Anti-Aging Face Cream, krem do twarzy, 75 ml
- Ava Hydro Laser, regenerujący krem o przedłużonym działaniu, na noc, 50 ml
Ceny z dnia sprawdzenia w sklepie internetowym, mogły się zmienić. Obecność składnika nie znaczy, że krem pasuje do każdej skóry.
Najczęstsze pytania
Czy kwas linolowy pomaga na zaskórniki?
Dowody są słabe: w jednym starym badaniu żel z kwasem linolowym zmniejszał mikrozaskórniki w ciągu miesiąca. Nie znaleźliśmy nowszych badań kremów, które by to potwierdzały.
Czy kwas linolowy to to samo co kwas linolenowy?
Nie. Kwas linolowy (Linoleic Acid) należy do kwasów omega-6, a kwas linolenowy (Linolenic Acid) do omega-3. Mają podobne nazwy, ale to różne kwasy tłuszczowe.
Czy kwas linolowy można stosować w ciąży?
Brakuje badań, które bezpośrednio sprawdzałyby takie kremy w ciąży. Nasz test go w ciąży nie wyklucza (wyklucza retinoidy). Jeśli masz od lekarza zalecenia dotyczące pielęgnacji w ciąży lub przy karmieniu, kieruj się nimi.
Inne źródła (3)
- Digital image analysis of the effect of topically applied linoleic acid on acne microcomedones (Letawe C i in., Clin Exp Dermatol), 1998
- Essential fatty acids and acne (Downing DT i in., J Am Acad Dermatol), 1986
- The composition of the ceramides from human stratum corneum and from comedones (Wertz PW i in., J Invest Dermatol), 1985
Informacje edukacyjne o składnikach kosmetyków. Nie zastępują porady lekarza ani farmaceuty.