=
An overview of new products from the cosmetics industry
Już po raz siódmy odbędzie się w Lublinie EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU (3-11 września). Podczas imprezy będzie można poznać wytwórców różnych ciekawych produktów. Na początku przed Centrum Spotkania Kultur i przed Ratuszem stanie stół spotkań promujący produkty regionalne z Lubelszczyzny. Tegoroczna edycja poświęcona jest kulturze Armenii stąd współpraca z Ambasadą Armenii w Polsce. W Lublinie i Zamościu mieszka duża społeczność armeńska więc kuchnia ormiańska jest częścią wielokulturowej Lubelszczyzny. Należy wspomnieć, że Armenia była pierwszym krajem, który przyjął chrześcijaństwo jako religię państwową i narodową, w roku 301, czyli 12 lat wcześniej niż cesarz rzymski. Dzisiejsza Armenia zachwyca krajobrazami wysokogórskimi, zabytkami oraz gościnnością.
Podczas Festiwalu będzie możliwość poznania różnorodnych dziedzin kultury, od muzyki, obraz, słowo, a także kulinaria. Do Lublina przejadą trzej wybitni szefowie kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Perparim Babalija z Kosowa. Gościem specjalnym będzie Robert Makłowicz, który jako pierwszy zaczął promować w Polsce regionalną kuchnię Lubelszczyzn w swoich Podróżach Kulinarnych.
Podczas konferencji prasowej w warszawskiej KAFE ZIELONY NIEDŹWIEDŹ mieliśmy okazję poznać Pana Ambasadora Armenii, Edgara Ghazaryan'a. Jak również skosztować specjałów lokalnych producentów żywności, w tym piwo z Browaru Zakładowego i piwo biłgorajskie. Mój entuzjazm wzbudziła smakowita pasta na bazie serów z dodatkiem kwiatów maku. Zapraszamy do Lublina we wrześniu!
TAMARA GOTOWICKA
W sprawach kobiecości rozmawiano na konferencji prasowej - PIERSI JAKO ATRYBUT KOBIECOŚCI. MENTOR SPEŁNIA MARZENIA, zorganizowanej przez firmę Johnson&Johnson w warszawskiej restauracji Flaming&Co. Ciało jest szczególnym obszarem, dzięki kt...
Read morePowiedzenie, że żyjemy w czasach absolutnego chaosu informacji, brzmi jak trywialne stwierdzenie. Internet z jednej strony problem rozwiązał, bo mamy łatwiejszy dostęp do informacji, z drugiej go zintensyfikował. Kiedyś polegaliśmy na publicznych ran...
Read moreRadio Kolor zaprosiło nas na spotkanie KOLORY KOBIET, podczas którego Katarzyna Pakosińska zaprezentowała swoją najnowszą książkę poświęconą Gruzji, pt "Georgialiki". Wieczór poświęcony był także zdrowiu, profilaktyce związanej z zapobieganiem nowo...
Read more